Idag är det folkomröstning i östra Ukraina. Vad händer sen?

Idag är det folkomröstning i östra Ukraina. Söndagen den 16 mars var det folkomröstning på Krim. På tisdagen efter valet höll Putin tal och utnämnde Krimhalvön som en del av Ryssland. Vad händer denna tisdag?

DN den 18 mars: ”Rysslands president Putin bad parlamentet att anta en lag om att göra Krim till ryskt territorium i ett tal som också tv-sändes. Direkt efter talet hålls nu en officiell ceremoni där Putin och företrädare för Krim och staden Sevastopol skriver under på att göra Krim och Sevastopol till delar av Ryssland.” http://www.dn.se/nyheter/varlden/putin-slar-fast-krim-blir-ryskt/

Förra gången backade Ukrainas militär och inga strider uppstod. De hade order från Regeringen i Krim att inte skjuta, då det skulle kunna trigga igång ett regelrätt krig. Nu är det skillnad. Ukraina har satt ned foten och Ukrainska styrkor är dagligen i eldstrid med ”gröna män” och pro-ryssar som har beväpnat sig. Senast i fredags dödades 21 personer i Mariupol där först pro-ryssar stormade ett polishus och sedan blev anfallna av Ukrainska styrkor.

Så frågan är: Vad kommer hända under veckan?

Vi kan vara säkra på att valet i östra Ukraina visar att en majoritet är för självständighet. Oavsett hur stort genuint intresse det är för en sådan självständighet så kan man inte lita på valresultatet. Uppgifter kom igår om att man beslagtagit 100.000 färdigifyllda röstsedlar. Om detta var riktiga uppgifter eller ett sätt att misskreditera valet kan man inte säkert säga. Men oavsett vilket så godkänns inte valet i förväg vare sig av Ukraina eller något annat land. Att Ryssland i efterhand kommer anse att valet vara riktigt och legitimt kan vi dock vara säkra på.

Det finns därför en stor risk att Putin gör ett liknande tillkännagivande som för Krimhalvön under den kommande veckan. Om han utser området till ryskt territorium så som Krimhalvön, eller om han har någon annan variant återstår att se.

Kommer det då ”bara” vara ”Gröna män” som drar igång ytterligare en våldskampanj med övertagande av myndighetsbyggnader och militära anläggningar, eller kommer de ryska styrkorna på andra sidan gränsen att invadera östra Ukraina? Troligtvis kommer den Ukrainska militären nu att göra motstånd. De är nu mobiliserade och så redo de nu kan bli. Att de skulle få order av Kiev att dra sig tillbaka är inte troligt. Att kalla sådana strider för annat än krig är att blunda för fakta.

I fredags firades Putin segern över Nazismen och andra världskriget genom att ha en stor militäruppvisning på Krimhalvön. Någon dag innan rapporterades om hur stora mängder transportflygplan landade där vilket ansågs ha just med paraden att göra. Vad jag vet så har ingen rapporterat att de åkt hem igen…

Ytterligare en Röd linje att passera?

Hur kommer västvärldens övriga länder att reagera om Ryssland träder över ytterligare en ”röd linje”. De pratas om ytterligare ekonomiska sanktioner. Hittills har dessa riktat sig mot enskilda personer i Putins närhet och vissa företag. Kommer vi nu få se mer omfattande sanktioner och handelsblockader? Framförallt Tyskland verkar vara emot detta, då de har ett stort beroende av rysk gas och har en omfattande handel med Ryssland.

Militärt ingripande?

Rimligtvis kommer inte något annat land att ingripa militärt. Nato har uttryckligen sagt att deras skydd endast gäller deras egna medlemmar och Ukraina likt Sverige är endast partner med Nato. Men kommer t.ex. Polen och Turkiet att propagera för ett ingripande? De får inte med sig Nato på ett sådant äventyr, men kommer de anse sig tvingade göra något på egen hand? Många har en åsikt att andra världskriget skulle kunna ha stoppats om man ingripit i tid. Rädslan att få en liknande upprepning är stor i de länder som var inblandade. Vad händer om något land trots allt skickar militära styrkor som stöd till Ukraina? Är det ok? Risken att det stödjande landet blir direkt angripet av Ryssland ökar avsevärt och med det risken att Nato måste engageras.

Vad är Putins nästa steg?

Relativt snabbt efter Krimövertagandet flyttades fokus mot östra Ukraina. Tre veckor efter valet, söndagen den 6 april startade blodiga och våldsamma kravaller i tre olika städer samtidigt. De ”gröna männen” var här mycket aktiva och intog byggnaderna, som sedan togs över av de lokala pro-ryssarna som byggde upp barrikader runt husen.

I och med dessa nya ”folkresningar” slutade diskussionen om Krimhalvön. Kommer vi inom kort få se något likande? Kommer samtidiga pro-ryska kravaller, med ”gröna män” att uppstå i fler Ukrainska städer? Eller kommer Ryssland nu nöja sig med en sammanhållen landsdel ned till Krimhalvön?

Om Putin är klar med Ukraina så är det troligtvis Transnistrien i Östra Moldavien som är nästa steg. I går var Rysslands Dmitry Rogozin på besök just i Transnistrien. Han träffade där ryssar och fick dem att skriva under ett upprop om att utse Transnistrien som en utbrytarregion från Moldavien. Namnunderskrifter beslagtogs innan han fick lämna landet. Men han påstår att han trots allt fick med sig de flesta underskrifterna hem till Ryssland. Läs mer om detta på http://m.apnews.com/ap/db_338519/contentdetail.htm?contentguid=AE3zn33N

Nato har svårt att ingripa om något liknande sker i Baltikum

Nato har svårt att agera om en liknande folkresning skulle ske i enskilt Natoland. Så länge som ingen gör ett direkt traditionellt anfall mot ett Natoland är det inte en Natofråga. Så teoretiskt skulle Putin kunna göra om samma plan i Baltikum utan att Nato kan ingripa. Det är en ny typ av krigföring vi ser. Hittills har taktiken tyvärr fungerat klanderfritt.

Så mycket hänger på vad som händer de närmsta dagarna. Vi har kommit till ytterligare ett vägskäl.

Oroande utveckling

Oroande utveckling skriver om utvecklingen i Ryssland, Ukraina och dess påverkan på oss i Sverige. Sedan den 22 februari har en daglig nyhetssammanställning gjorts och kan läsas under fliken ”logglista över inlägg sedan den 22 februari 2014”

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s