27 februari avsked från värnplikten…

Vår beredskap är god. Hoppas jag… För idag fick Fänrik K besked att hans dagar i gröna kläder är över. 450 dagar i lumpen + 30 dagar repövning + 20 dagar frivillig förkovran i att käka rötter o spränga bomber är till ända. Hade kanske inte förväntat mig något tack, men ett litet hej hade de ju kanske kunna knö in i texten. ”Rekryteringsmyndigheten upphäver din inskrivning för värnplikt” Såg för övrigt att ryssen idag har mobiliserat stridsflyget för ev insats i Ukraina. Men oroa er icke. Vår beredskap är god, om än en gubbe färre än igår.

 

avsked

 

http://www.dn.se/nyheter/varlden/ryskt-stridsflyg-redo-for-attack/

Angående Ukraina så skrapade ryssarna ihop en lite improviserad övning idag med fucking 150.000 man längs Ukrainas gräns. Svenska försvaret består nu endast av totalt 50.000 pers o då är 20.000 Hemvärnare. Några krigsplacerade vanliga värnpliktiga finns inte kvar sedan reformen för något år sedan. När jag gjorde lumpen på stenåldern så kunde vi få ihop så många soldater norr om polcirkeln. Nu är det totalen i hela riket… Men vår beredskap är ju god…

Försvarsmakten har idag publicerat en detaljerad redovisning över hur försvaret kommer se ut år 2015. Ni som kommer ihåg hur det såg ut för 20 år sedan kommer ihåg att vi hade brigader med 1000 tals man i var och varannan buske. 10 LUftvärnsbataljoner fick Robot 90 kompanier, nu är de utskrotade och kvar finns endast 2 LV bataljoner som skall försvara allt strategiskt viktigt i Sverige, vilket givetvis är omöjligt. De flesta förbandstyper har nu endast 1-2 bataljoner, vilket kanske kan vidhålla en kompetens inom området, men inte upprätta en förmåga att göra skillnad. För att vara ärlig. Det här är helt meningslöst. Med en så här liten försvarsmakt kan den inte verka innan den är dödligt skadad. Den hinner inte göra någon som helst skillnad. Jag tycker det är tragiskt att vi fått en så historielös uppfattning att vår omvärld är så ofarlig och trygg att vi inte behöver ett försvar. Vår beredskap är god, är den svenska inställningen nu, och var innan 2a världskriget. Nu är vi troligtvis än sämre rustade. Förmågan att slå ut vårt land är mycket enklare idag än den var i slutet av 30 talet. Vårt samhälle har aldrig varit så sårbart som idag. I princip ingenting går att göra utan el. Läs rapporten, eller ta er i allafall en liten titt på listorna över antalet förband. Fundera ett varv över var man placerar 2 bataljoner per vapenslag för att få ett rikstäckande skydd. http://www.forsvarsmakten.se/Global/Myndighetswebbplatsen/4-Om-myndigheten/Dokumentfiler/Budgetunderlag/Budgetunderlag%202015/FM2013-546-9-Bilaga-1-BU-15.pdf

Här lite intressant som publicerats idag. ”—så är den mest sannolika av de farliga utvecklingarna att Ryssland intervernerar för att skydda dessa. Att de nya styrande i Krimregionen har begärt ryskt skydd är mycket illavarslande. Vi riskerar att få ett nytt Abchazien på Krimhalvön eller ännu värre, ett Kosovo.

Vad ska omvärlden göra om Krims befolkning, där c:a 6 av 10 är ryssar, i ett val om en månad (30/3, enligt nya uppgifter) röstar för att utträda ur Ukraina? Kommer det sen också att följas av att ryssar i Narvaområdet, Estland vill ha beskydd? Eller det omvända, att ryssar i Kaliningrad vill bli självständiga från centralmakten, och till och med ansluta till Tyskland?

En del av det vi ser på Krim kring detta är spel som syftar till att sätta press på Ukraina och omvärlden att tillmötesgå ryska intressen. Men, den stora frågan är om vi har äntrat en instabil period i europeisk politik, där starka nationalistiska, minoriteter utträder ur statsbildningar och bildar nya. Skottland, Katalonien, områden på Balkan, Ungern med flera.”

http://kkrva.se/forsvarsberedningens-oden-och-aventyr-del-8-boktipset/

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s