17 mars ryska ukrainare firar att de nu skall bli ryska medborgare

den 17 mars 2014 kl. 06:27

Krimhalvön har firat i natt. På gator och torg är folket genuint glada. De vill nu tillhöra Ryssland. Där är lönerna högre och man är trötta på dryga 20 år i Ukraina. Inga våldsamheter har rapporterats i natt.

Nu väntar vi på Putins uttalande om ”folkomröstningen”.
Vi väntar på EU:s sanktioner som skall tillkännages idag.
Vi väntar på vad regeringen i Kiev skall säga.
Vi väntar på vad de nu över 100.000 ryska militärerna skall göra.
Vi väntar på vad de illa övade 15.000 Ukrainska soldaterna skall göra.

Just nu är det stilla. Är det lugnet efter stormen, eller före stormen?

den 17 mars 2014 kl. 07:08

Sugen på inspiration till en bucket list? Här är 50 häftiga äventyr att skriva upp på listan att göra innan man trillar av pinn. http://edition.cnn.com/2014/03/16/travel/thrilling-experiences/index.html?hpt=hp_c6

Här är film från gårdagens omröstning på Krimhalvön. De flesta där verkar vara genuint glada över valresultatet. http://www.youtube.com/watch?v=L1v_lu6qcyk&list=UUZaT_X_mc0BI-djXOlfhqWQ

Svaren på morgonens frågor börjar nu trilla på plats…

Putin undertecknade för en liten stund sedan ett beslut om att Krim ska erkännas som en självständig stat, rapporterar Reuters. (inte tillhöra Ryssland, utan bli ett eget land. Detta kommer göra konflikten längre o mer komplicerad än om det blivit Ryssland direkt)

Vi har under dagen sett ganska mjäkiga sanktioner från USA och EU. (resultat Ryska börsen steg då de trodde det skulle bli värre)

Regeringen i Kiev har i dag beslutat att mobilisera och kallar in 40 000 reservister. Hälften ska stärka armén och resten det nybildade nationalgardet. Den ukrainska arméns trupper har beordrats att stanna på Krim. (De kommer nog få det hett om öronen. Om de är kvar, då kommer Ryssarna troligtvis kasta ut dem med våld. Om de skulle ge sig själva så åker de troligtvis i fängelse när de kommer hem till Kiev)

Frågan som ännu inte besvarats är; Vad kommer ryska militären göra? Vapenvilan som beslutades om igår gäller tills på fredag.

Vi får väl se vad Putin behagar göra. Jag tror inte han väntar så länge…

Tobias skrev Läser dina uppdateringar med intresse. Känns som att många svenska tidningar inte riktigt tar det här på allvar. Ett försvunnet flygplan får nästan större uppmärksamhet…

Tack Tobias. Det står nog en del om detta i morgontidningarna. Kvällstidningarna överskuggas dock lätt av någon b-kändis senaste skandal. Tyvärr så är det ingen som väger ihop de små delarna. Nedan artikel är den bästa beskrivningen jag läst om varför Ryssland agerar som de gör. Vad ser Ryssland som sitt största hot utifrån? Den artikeln är relativt lång o publicerad på Svd sida. Den förtjänar stor uppmärksamhet o ett bättre öde än att drunkna i mediabruset…

Här är en mycket bra artikel om varför Ryssland agerar som de nu gör. http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/nattopp-nojer-sig-ryssland-med-krim_3372898.svd

Värt att notera att Ryssland och Putin anser att Sovjetunionens upplösning var den största geopolitiska katastrofen under 1900 talet. (Då var således WWI och WWII inte så farligt…).

Att NATO är deras största hot, och dess utvidgning till att nu nästa ha med alla Warzawapaktens länder är oacceptabelt.

Att de forna östländernas allt starkare västifiering är ett svek. ”Ukraina kan inte tillåtas att övergå från att vara en del av det ryska ”nära utlandet” till att bli en del av EU och/eller Nato. För att förhindra detta använder Putin, när nu normala politiska medel inte synes räcka till, det slutliga medel som ryska makthavare litar på, nämligen militärt maktspråk.”

LÄS denna artikel så förstår man bättre varför Ryssland gör som de gör? Du kommer också börja fundera på var det kan sluta. Alla deras största hotbilder är ju nu uppfyllda! Risk för WWIII?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s